fredag 7 februari 2014

Skriv ut varifrån du vill med Google Cloud Printer

Samtidigt som man vill begränsa antalet utskrifter måste det gå smidigt när man väl måste skriva ut något. Utdelning av skrivare över det lokala nätverket är ett sätt men kan vara svårt och krångligt att fungera. Google har skapat ett nytt system som går över deras servrar, deras moln. Det man gör är att dela ut sin skrivare som man installerat på datorn till de man vill på Google drive. Man behöver ha datorn som delar ut kopplad till skrivaren för att det ska fungera men sen kan de som fått behörighet skriva ut oberoende av var de är så länge de har tillgång till Internet.

Via inställningar i Chrome hittar du avancerade inställningar och Google Cloud Print. Där kan du hantera skrivare och dela ut dem. För att kunna skriva ut via program som har utskriftsmöjlighet så som Word och Anteckningar i Windows behöver du installera ett program via den här länken: https://tools.google.com/dlpage/cloudprintdriver 

På Österlengymnasiet där jag nu praktiserar har Google Cloud Print gjort det lättare för lärare att skriva ut. Förut behövde de gå iväg med datorn och koppla upp sig med USB till skrivare för att kunna skriva ut.

Ett problem som uppkommer i samband med webbutskrift över molntjänster är att utskrifter med känslig information potentiellt kan ses av andra genom intrång då materialet inte bara går över Internet utan också går via servrar och lagras, om endast tillfälligt så räcker det för att vara ett problem.

Datainspektionen skyddar oss medborgare mot hot på nätet som kan äventyra vår integritet. Man kan inte hantera personuppgifter hur som helst enligt personuppgiftslagen och i skolvärden betyder det att lärare måste tänka sig för när de hanterar elevers uppgifter och material. Den som använder sig av molntjänster är personuppgiftsansvarig och ansvarar för att ta reda på och läsa igenom de avtal som personuppgiftsbiträden i form av molntjänstleverantörer kräver. I kommunal verksamhet får man tänka sig för eftersom andra regler gäller.

Läs mer,
http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/molntjanster/
http://www.skl.se/vi_arbetar_med/e-samhallet/skola-i-e-samhallet/stod-till-skolverksamheter-som-vill-anvanda-molntjanster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar